Osem krokov do kancelárie bez odpadu

Kategórie
 
 
 
 
 

Osem krokov do kancelárie bez odpadu


Ťažko si vieme predstaviť kanceláriu s nulovým odpadom, ale každé naše rozhodnutie je voľbou toho, ako bude náš svet vyzerať zajtra. 

Nasledujúce tipy pre zelenšiu kanceláriu nie sú vyčerpávajúcim zoznamom, ale je to spôsob, ako začať s vytváraním pracoviska šetrnejšieho k životnému prostrediu.

1. Píšte všetci modrým perom Skúste sa vrátiť do prvej triedy k tradičnému plniacemu peru. Ak máte ťažkú ruku, vyberte si kvalitné guľôčkové pero. Stráňte sa reklamných pier na jedno použitie. Namiesto lámajúcej sa ceruzky vyskúšajte retro verzatilku či modernú mikroceruzku. Používajte zvýrazňovacie ceruzky namiesto fixiek. Fixky na tabuľu sú aj s vymeniteľnou náplňou a zošívačka dokumentov funguje aj bez spiniek.

2. Nepoužívajme chémiu Čistiace prostriedky s čo najmenším negatívnym dopadom na zdravie a životné prostredie sú plne odbúrateľné a vyrobené bez fosfátov, ropných derivátov, chlóru, syntetickej parfumácie, farbív, enzýmov, palmového tuku. Napríklad osviežovač vzduchu si môžete pripraviť z vody, alkoholu a pár kvapiek vonnej silice.

3. Bez obalu Separovanie plastových obalov nepomáha znižovať ich produkciu. Skúste ich pravideľne napĺňať. S našou jedinečnou Doplňovacou službou, vám pravidelne dovezieme čistiace prostriedky vo vratných obaloch. Namiesto jednorazových obalov si obedy noste vo vlastných nádobách. Znížte uhlíkovú stopu a namiesto dovozu, vyskúšajte kávu praženú v Bratislave, v obale, ktorý sa rozloží v kompostéri.

4. Kompostovateľné predmety Nielen skartovaný papier môžete kompostovať. Máme v ponuke jednorazový biologicky rozložiteľný riad.

5. Zdieľajte zariadenia Odolajte pokušeniu vlastniť viac zariadení, než skutočne potrebujete. Venujte energiu používaniu zariadení, ktoré už existujú a podporte kontakty v komunite spoločným zdieľaním. Zdielanie rozbiehame v Kancelárii budúcnosti.

6. EKO - logické balenie Na balenie používame kartóny, v ktorých nám doručili tovar a prelepíme ich papierovou páskou. Vyhýbame sa polystyrénu a plastovým bublinkám. Uistite sa, že si kúpite recyklovaný papier, zabalený do papiera a pokiaľ musíte tlačiť aj recyklované zakladače. Porozmýšľajte aj nad založením elektronického archívu.

7. Vypustite nepotrebný papier Odmietnite katalógy, pretože väčšina ponuky je dostupná online. Zaregistrujte sa na našom webe a objednávajte bez katalógu.

8. Upratovanie Zistite si, aké čistiace prostriedky používa vaša upratovacia služba. V snahe zabezpečiť čo najlacnejšie upratovanie sa často používajú veľmi agresívne chemické prostriedky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia