Týždeň bez odpadu

Kategórie
 
 
 
 
 

Týždeň bez odpadu

Mezinárodná kampaň, ktorá vznikla vo Veľkej Británii a jej cieľom je zvýšiť povedomie o hromadení odpadu a inšpirovať k jeho obmedzení. V Českej republike Týžden bez odpadu koordinujú autorky blogu Czech Zero Waste a zapojuje sa do nej rad neziskových organizácií obchodov, firiem, komunít aj jednotlivcov, ktorí veria, že to ide aj bez odpadu. 

Na Slovensku je Office servis s. r. o. prvou firmou, ktorá sa do Týždňa bez odpadu zapojila. V Týždni otvorených dverí od 2. do 6. septembra vám ukážeme, kde čapujeme čistiace prostriedky do kancelárií a predstavíme vás našim kolegyniam dažďovkám z vermi kompostéra. Máme pre vás riešenia, ako odmietať zbytočné produky, znižovať spotrebu neekologických materiálov, opakovane používať obaly, recyklovať papiere, či zvyšky zeleniny a požičiavať si navzájom zariadenia, ktoré nepotrebujeme každodenne.

Zero waste (tj. nulový odpad či bezodpadovosť) je vizionársky cieľ, ktorý ľuďom ukazuje ako zmeniť svoj životný štýl tak, aby napodobili prírodný cyklus v ktorom sú všetky materiály zdrojmi k ďalšiemu užitiu. Zero waste je cyklický systém v ktorom sú materiály opakovane využívané a nehromadia sa ako odpad v našem životnom prostredí na skládkách, či v spalovniach. Zero waste je životný štýl minimalizovania odpadu, ktorý zostává po jednotlivcoch rodinách i komunitách.

Spoznajte svoj odpad Ujasnite si čoho sa chcete zbaviť. Pozrite sa do koša a poctivo si prezrite čo v ňom je a ako se to ku vám dostalo. Pretrieďte svoj šatník alebo kuchyňskú poličku na veci, ktoré považujete za odpad alebo ktoré sa na odpad čoskoro zmenia. Zamyslite sa, ako se ku vám dostaly.

Rozhodnite sa čoho sa môžete vzdať. Odpovedzte si na otázku zdali je možné odmietnuť veci ktorými vytvárate odpad. Veci ktoré sú pre vás prebytočné proste zo svojho života vyraďte. Zmeňte svoje odpadové návyky. U toho čoho sa vzdať nemôžete skúste najsť bezodpadové (často bezobalové) alternatívy. Zmeňte tiež svoje návyky po ktorých zostává odpad. Napríklad namiesto kupovania si balených obedov si skúste pripravovať jedlo deň vopred do vlastnej krabičky.

Obmezte to čoho sa nemôžete vzdať. To čo nemôžete odmietnuť alebo nahradiť obmedzte na nutné množstvo. Obmedzíte tým aj vznikajúcí odpad. Namiesto kupovania si veci požičiavajte a naopak zdielajte to, čo môžete poskytnúť ostatným.

Hľadajte už použité, ale funkčné veci a dávajte starým veciam nový zmysel. Využívajte predovšetkým to, čo už máte doma. A čo nemáte vy môže mať niekto iný. Ak si potrebujete kúpiť nejaký nový kúsok či už ide o oblečenie, elektroniku kuchynské potreby alebo učebnice pátrajte po takých, ktoré už niekto nepotrebuje. Podobne vdýchnite nový život aj starým veciam, ktoré už nemôžu slúžiť svojmu účelu. Preferujte veci k opakovanému dlhodobému použitiu. U tovaru dlhodobej spotreby vyberajte veci ktoré vydržia takmer večne. Nekupujte nové a stále dokola používajte tie čo už máte.

Kompostujte recyklujte Biologický odpad ktorý vám doma zostane kompostujte alebo trieďte do bioodpadu. Zvyšný odpad maximálne trieďte a odošlite potom na recykláciu. Nové produkty si môžete zaobstarať z recyklovaných materiálov.

V čom je problém? Svetová banka odhaduje, že je na svete každoročně vytvorené 13 miliardy ton pevného komunálneho odpadu. Jedna tretina tohoto odpadu navyše nie je vôbec zbieraná a zostáva v mestách, dedinách, v prírode aj v oceánoch. Z celkového množstva odpadu takmer polovica vzniká v rozvinutých krajinách sveta ktoré sú členmi OECD (teda aj na Slovensku). Ďalšie miliardy ton odpadu vznikajú v poľnohospodárskych a priemyselných prevádzkach i po rôznych službách, či už ide o supermarkety alebo kozmetické salóny. Odpad znečisťuje vzduch vodu, pôdu a kvôli tomu má negatívny dopad na naše zdravie napríklad spôsobuje bolesti hlavy zažívacie problémy vyrážky a zvyšuje riziko rakoviny a chorôb srdca. Odpad tiež prispieva ku klimatickej zmene rozširovania púští kyslým dažďom či k ničeniu prírodných stanovíšť.

Informácie boli čerpané z www.czechzerowaste.cz/tydenbezodpadu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia